4 manieren om een kleine ruimte groter te laten ogen

ruimte

Heeft jouw woning meerdere kleine ruimtes? Dan wil je deze kamers natuurlijk zo goed mogelijk benutten. Waarschijnlijk staan deze kleine ruimtes vol met meubels en spullen. Hiermee is de kamer volledig benut, maar lijkt het al snel kleiner dan dat het daadwerkelijk is. Om dit te voorkomen is een goede balans tussen meubelstukken vereist. Maar wist je dat zelfs de vloer bepalend is voor een kleine ruimte? In deze blog geven wij je vier manieren om een optisch effect te creëren. Hiermee bedoelen wij dat een kleine ruimte groter gaat ogen. Lees snel verder en ontdek de mogelijkheden!

1. Lange, brede en smalle planken

Om een optisch effect te creëren is niet alleen het formaat van de kamer leidend, maar ook het formaat van de vloer. Hierbij kan je denken aan lange, brede en smalle planken als je voor Douwes Dekker laminaat kiest. Maar welke planken kies je nou? Wanneer je vooral grote ruimtes in huis hebt, dan geldt dat lange planken de kamer langer maken. Brede planken zorgen ervoor dat de ruimte breder lijkt. Bij een kleine ruimte daarentegen is het belangrijk om te kiezen voor smalle planken. Hiermee zal de kamer groter gaan ogen. 

2. Groeven tussen de planken

Kies je ervoor om laminaat of click pvc te nemen? Dan heb je altijd de keuze uit planken die in elkaar overlopen of planken die gescheiden worden door een V-groef. Deze bijzondere afwerking kan zich helemaal rondom de plank bevinden, aan de lange zijde of aan de kopse kant. Vanzelfsprekend heeft een V-groef ook een effect op een ruimte. Door te kiezen voor een V-groef die rondom de plank zit, wordt een kamer zowel in de lengte als breedte ruimer. Dit in tegenstelling tot een V-groef aan de lange zijde waarmee een ruimte langer gaat ogen. 

3. Plinten

Tegenwoordig zijn plinten nog steeds een populaire, decoratieve afwerking van de vloer. Niet voor niets zijn er talloze soorten en kleuren te krijgen. Zelfs met plinten is het mogelijk om een optisch effect te maken. Hierbij hebben wij het niet over de soort plint, maar over de kleur. Door bijvoorbeeld voor een plint in dezelfde kleur als de muur te kiezen, zal een ruimte kleiner lijken. Om een kleine ruimte groter te laten ogen is het dan ook verstandig om te kiezen voor plinten in dezelfde kleur als de vloer. 

4. Legrichting

Als laatste manier om een kleine ruimte groter te laten ogen, is het mogelijk om de legrichting te veranderen. Dit is geheel afhankelijk van het formaat van de kamer en de positie van de ramen. Is er veel of juist weinig lichtinval? Wanneer deze belangrijke factoren zijn bepaald, dan is het mogelijk om de legrichting te kiezen. Hierbij kan je ervoor kiezen om de vloer in de lengte of in de breedte te leggen. Over het algemeen wordt een vloer in de lengte gelegd om een kamer langer te laten lijken. Bij een kleine ruimte is het te adviseren om de vloer in de breedte te leggen. Hiermee zal de kamer breder lijken en dus direct groter. Bovendien heb je minder snijverlies door planken in de breedte te leggen. Dit bespaart een hoop planken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *