VOG nodig voor een sollicitatie? Vraag ‘m online aan

vog aanvragen

Tegenwoordig worden er meer VOG’s (Verklaring Omtrent het Gedrag) aangevraagd dan ooit. Het gaat de laatste jaren zelfs om meer dan een miljoen aanvragen per jaar in Nederland. Een VOG aanvragen is iets dat je doorgaans doet omdat het door een werkgever verplicht wordt. In de meeste gevallen heb je deze verklaring nodig om aangenomen te kunnen worden in een bepaalde functie. Op die manier verschaft de werkgever zich enige zekerheid omtrent jouw betrouwbaarheid. 

vog aanvragen

Voor welke beroepsgroepen heb je zoal een VOG nodig?

Werkgevers laten hun (nieuwe) personeelsleden zeker niet altijd uit eigen beweging een VOG aanvragen. In diverse beroepsgroepen wordt het namelijk verplicht gesteld dat werknemers op deze manier gescreend worden. Hierbij kan het onder andere gaan om de volgende werkvelden:

  • Talrijke functies in het onderwijs. Ook mensen die in de kinderopvang en de gastouderopvang werken vallen hieronder. 
  • Diverse functies in de zorgsector. Dit geldt in het bijzonder voor functies waarbij je werkt met mensen die om welke reden dan ook extra kwetsbaar zijn.
  • Functies waarbij je werkt met grote hoeveelheden geld, gevoelige informatie of goederen met een grote maatschappelijke waarde.
  • Justitiële functies of andere functies die je namens een overheid uitvoert.
  • Taxichauffeurs.

Andere goede redenen waarom je een VOG nodig kunt hebben

Een VOG aanvragen kun je ook (moeten) doen om redenen die niet direct iets met werk te maken hebben. Vooral voor het verkrijgen van vergunningen is een VOG nogal eens een voorwaarde die gesteld wordt. Je kunt hierbij ook denken aan een visum of een verblijfsvergunning. Ook bij emigratie kan dit gelden. Verder is het verplicht een VOG te overhandigen als je lid wilt worden van een schietvereniging. Dit geldt ook voor wanneer je een kindje wilt adopteren of als je de functie van vakantiegezin zou willen vervullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *